Спортни настилки

Клей кортове (шамот)

Използват се за открити тенис кортове, като съчетават икономичност и високо качество, което ги прави предпочитан избор за спорт и развлечение.

Клей кортове (шамот)

Описание на продукта

Шамота представлява специално разработена настилка, най-често използвана в тенис на корт на открито. Тя се състои от различни материали и е специално проектирана за подобряване на игровите характеристики и предоставяне на подходящи условия за игра на тенис.

Този вид настилка обикновено се състои от основа – бетон, върху която се нанася специален клей, който съдържа частици от шамот (глинени материали). Тази комбинация предоставя оптимални условия за игра като осигурява добра скорост и контрол на топката. Трябва да се има превид, че клей настилката е по-бавна за игра спрямо останалите, които се използват за тенис.

Въпреки че е по-евтино да се конструират, отколкото другите видове тенис кортове, разходите за поддръжка на клея са високи, тъй като повърхността трябва да се валира и периодично се добавя шамот, за да се запази добрата повърхност за игра. Водното съдържание също трябва да бъде балансирано. Необходим е добър дренаж, който може да се изпълни със специализирана поливна система за по-лесна употреба.

Клей кортове (шамот)

Предимства на клей кортовете

Клей кортове (шамот)

Те са проектирани да издържат на интензивно спортно натоварване и екстремни метеорологични условия. Не се разрушават лесно при удари, отскоци и бързи движения на спортистите, което гарантира, че настилката остава в отлично състояние дори след интензивни тренировки и състезания.

Първоначалната инвестиция за изграждане на клей корт е обикновено по-ниска в сравнение с някои други видове настилки, като например естествена, изкуствена трева или тартан. Въпреки по-ниската цена за изграждането им, клей кортовете предоставят високо качество и издръжливост, което ги прави икономичен и практичен избор.

Този вид настилка може да се използва през различните сезони, включително през пролетта, лятото, есента и дори зимата. Поради специфичните характеристики на клей кортовете, те имат добра дренажна способност и могат да се използват след дъжд или влажни условия без да се нарушава качеството на играта.

ТЕНИС

Тенис турнира Ролан Гарос е най-известния пример за събитие, на което се използва тази настилка. Тя осигурява уникални игрови характеристики и предизвикателства за играчите.

БЕЙЗБОЛ

Въпреки че този тип настилка, не се използва толкова често за направата на бейзболни игрища има случаи, в които здравина и амортизация на шамота могат да бъдат в предимство за бейзболните играчи.

Подходящи за широк спектър от спортове